Hattifatteners

Hattifatteners На Hattifatteners се молчи суштества кои се засекогаш лута наоколу во големи стада. Единственото нешто што интересите на нив е постигнување на хоризонтот - и откако тие го достигне, тие продолжуваат на нивниот пат.

На бела, безличен Hattifatteners се глуви и неми. Тие не треба да се јаде или спие. Тие се спакуваат цврсто заедно во големи стада, и стојат таму трепет. Ништо освен роаминг интересите на нив.

На Hattifatteners личат на тенки печурки. Нивните големи, unfocused очи ја менуваат бојата според нивната околина. Во текот на грмотевици, на Hattifatteners стане преполнета со електрична енергија и тоа е добра идеја да ги избегнете. Можете да го насети нивното присуство како електрично полнење во воздухот. Во други времиња тие се безопасни.

На летната, на Hattifatteners се соберат на свој остров за годишен состанок, по што заминаа роаминг уште еднаш. На Moomins прва средба на Hattifatteners во книгата Moomins и големиот потоп.