Snorkmaiden

Snorkmaiden Snorkmaiden е пријател Moomintroll и партнер. Тие сакаат едни со други многу и љубов дружење заедно. Snorkmaiden е среќен и енергичен, иако нејзината навика на ненадејно менување на нејзиниот ум понекогаш можат да ја иритираат луѓе малку.

Snorkmaiden е daydreamer и често замислува што нејзиниот принц поставен ќе биде како. Таа е исто така малку залудно и flirtatious, но може да биде многу информиран кога е во тесна самото место. Во книгата комета во Moominland, Snorkmaiden доаѓа со еден начин да се ослободи од октопод што се заканува Moomintroll.

Snork е брат Snorkmaiden е. Тие се двете Snorks, вид кој се разликува малку од Moomins. Една посебна карактеристика на Snorks е дека тие секогаш ја менуваат бојата според нивното расположение. Кога Snorkmaiden е вознемирена, таа се претвора светло зелена.

Snorkmaiden има раб, за која таа секогаш задржува уредно исчешлана. Таа, исто така, носи злато anklet. Ние прво ги исполнуваат Snorkmaiden во втората книга во серијата Moomin, Кометата во Moominland, и таа се појавува во речиси сите од следниве книги.