На Groke

The Groke На Groke е застрашувачки суштество чија застрашувачки присуство плаши секој каде и таа оди. Таа се врти непоканети и ретко вели ништо. А студено аура опкружува Groke и земјата замрзнува под неа.

Малку се знае за животот на Groke, како таа сака никој и никој не ја сака. Обично, таа едноставно зјапа заканувачки со нејзиниот круг очи и ја снемува штом таа добива она што таа дојде. Иако Moomins плашат од Groke, тие, исто така, жалам нејзиниот очаен осаменост.

На Moomins сретнуваме со Groke за прв пат во книгата Финецот Семејство Moomintroll. На Groke е, исто така, по Руби исто кралот дека Hobgoblin е во потрага. Thingumy и Боб украде рубинот и Groke само исчезнува кога таа се дава капа на Hobgoblin во своето место.

На Groke секогаш патува сам. Можете да ја препознаам од неа загледан очи и долга низа на сјајна заби под нејзиниот голем нос.